Kontakt webmaster@stereotype.se

Vilka träningsskor ska du ha?

Det finns många olika typer av träningsskor på marknaden idag. Vilka skor man ska välja beror på vilken form av träning man ägnar sig åt.

Marknaden för både träningsformer och träningsskor har exploderat, och det finns mer att välja på än någonsin tidigare. Valmöjligheterna på båda dessa områden gör att det är lätt att bli förvirrad, och välja fel skor till sin träningsaktivitet. Att ett par skor är lämpliga för crossfit behöver inte behöva att de fungerar om man helst går på Friskis-pass.

Crossfit

Crossfit är en träningsform som har blivit mycket populär i många länder. Det är också ett registrerat varumärke, även om övningarna kommer från flera olika discipliner, bl.a. styrkelyft, konditionsträning och klassisk gymnastik. Reebok har skrivit ett avtal med företaget Crossfit Inc. och är därför det enda företag som får sälja skor och kläder märkta med ordet Crossfit.

Man behöver dock inte välja Reeboks crossfit-skor. Det viktiga är att man väljer ett par skor som är någorlunda stabila, har bra grepp och inte väger alltför mycket.

StyrkelyftLyftarskor från Adidas

Om man framför allt lyfter tungt på träningen ska man inte välja skor med dämpning, och hur mycket skorna väger är också mindre viktigt. Istället ska skorna vara stabila, och gärna ha en liten klack, eftersom det gör det lättare när man gör övningar som marklyft och olympiska lyft. Övningar som marklyft föredrar de flesta dock att vara barfota, göra övningen i strumplästen eller att använda skor med tunna sulor, som brottarskor eller sockiplast. Det finns sockiplast i vuxenstorlek för styrkelyftare.

Lyftarskor byggda för riktigt tunga lyft kan ha en klack i trä för att klara vikten. De vanligaste lyftarskorna är från Adidas, men även Nike, Reebok, Inov-8 och Asics har modeller. Sedan finns det också några specialmärken, vars skor ser ut att ha designats för 30 år sedan. Dessa skor hittar man oftast i nätbutiker som är specialiserade på styrketräning.