Kontakt webmaster@stereotype.se

Välj rätt lampor för ditt hem

Vilken belysning du väljer att sätta upp i ditt hem kan ha stor betydelse för hur mysigt du får det hemma hos dig. För den som är osäker på hur man ska sätta upp sin belysning finns det många goda råd att få. Här är några tips på hur du kan tänka när du väljer belysning.

mörker-ljus-lampor

Det första du ska tänka på är att investera i lampor av hög kvalitet. Lamporna kommer hänga med dig i många år och därför är det bra att du satsar på att hitta lampor av hög kvalitet. Det är också bättre för miljön att inte köpa nya saker hela tiden. Detta gäller både lampan i sig (lampfoten och lampskärmen) men också själva ljuslampan som lyser. Loppisar, antikvariat och nätauktioner är exempel på ställen där du kan fynda lampor till bra priser och samtidigt göra miljön en tjänst. Det är dock viktigt att se till att lampan är hel och fungerar som den ska när man handlar den begagnad. Läs mer.

Hitta rätt ljuslampa

Jämför olika ljuslampor i en butik för att se vilket skimmer du tycker passar bäst för dig. Kom ihåg att pris och kvalitet oftast går hand i hand. Kolla på förpackningen hur lång livslängden på lampan är. Det kan skilja mycket mellan billiga och dyra lampor. Köp heller inte flera ljuslampor samtidigt – prova dig fram för att se om lampan passar hemma hos dig istället.

Mest troligt vill du inte ha samma slags ljus i köket som i vardagsrummet. Det kommer du få om du köper alla lampor av samma sort. Idag finns det LED- och lågenergilampor som har olika varmtoner. Fråga personalen i butiken om de kan hjälpa dig. Du hittar mycket bra information om lampor på Lampinfo.se. Där kan du läsa om skillnaden mellan LED-lampor och vanliga glödlampor av äldre modell.

Inred på bästa sätt

På vilket sätt du inreder ditt hem är viktigt att få kläm på för att skapa rätt stämning. Sköna Hem tipsar om hur du belyser hemmet på bästa sätt. Persienner och gardiner påverkar mycket hur ljussättningen i rummet upplevs. Ljusa gardiner kommer att sprida det naturliga dagsljuset i rummet i högre grad än mörka gardiner. Detsamma gäller för rummet i övrigt. Ett mörkt och instängt rum kommer få sämre ljusreflektion än ett rum med ljusa tapeter och många fönster. Det betyder att du kommer behöva fler lampor i ett mörkt rum än i ett ljust. Om du ska köpa lampor kan du vända dig till en butik i din närhet eller på nätet, exempelvis Lampgallerian. Kolla även runt på loppisar och se om du kan fynda något fint! Har du tur kan du hitta en lampa passar den stil du vill ha hemma hos dig.