Kontakt webmaster@stereotype.se

Skydda hemmet mot inbrott

Inbrott är något som blir allt vanligare, men turligt nog finns en hel del saker som man själv kan göra för att skydda sitt hem – som både avskräcker tjuven och hindrar denne från att ta sig in.

inbrottstjuv kofotDet absolut bästa sättet att skydda sitt hem från att bli utsatt för inbrott är att skaffa sig ordentliga lås och ett larm kopplat till en larmcentral såsom larm från Sector Alarm. Men vänta dig inte att detta är allt. Vill du vara verkligt säker på att skona ditt hem för att bli offer för en skoningslös tjuv finns en hel del saker till att lägga extra krut på. Något som polisen skriver på sin hemsida är bland annat att man ska börja sitt projekt med säkringen av hemmet genom att tänka som en tjuv i den aspekten att man försöker se hemmet ur en annan vinkel. Vad man till exempel skriver är att fokusera på bottenplanet och kontrollera fönster, terrass- och balkongdörrar, ytterdörrar och andra platser som tjuven vanligtvis tar sig in genom. Efter det tipsar man om att kika in genom fönstren och se vilka värdesaker man ser på en gång och sedan försöka gömma undan dem. Likaså har SVT listat en hel del smarta knep som man också kan ta till för att göra hemmet mindre attraktivt. Bland annat tipsar man om att göra det svårt för tjuven, vilket man exempelvis kan göra enligt följande:

  • Ha rörelsedetektoraktiverad utebelysning.
  • Sätt timer på radio, tv och lampor hemma så det verkar som om hemmet inte är tomt.
  • Ta bort verktyg och stegar från tomten.
  • Se till att det är god insyn på tomten så tjuven inte kan gömma sig.

Inbrotten sker oftast i mörkret

Nu när höstens mörker närmar sig är det extra viktigt att se till så hemmet är inbrottssäkert. Till saken hör nämligen att flest inbrott i Sverige sker mellan oktober till genom december, vilket också råkar vara årets mörkaste månader. Men självklart handlar det om att skydda sig året om och i Expressen har man sammanställt en del tips som är just för hela året om. Bland annat tipsar man om grannsamverkan, skaffa stöldskyddsskåp, stöldskyddsmärk dina saker och undvik att signalera att du är bortrest. Ett tips är med andra ord att du inte bör skriva på sociala medier att du inte är hemma, tjuvarna kollar sådant och om du väl åker bort finns en smart sak att göra: kontakta din larmleverantör och berätta att du inte är hemma och när du kommer hem igen. På så vis kan de snabbt agera på eventuella larm och meddela dig i efterhand.