Kontakt webmaster@stereotype.se

Se upp med mattor och soffor

Vardagsrum med soffaDet talas mycket om gifter i vår vardag numera, inte minst om olika prylar i köket. Men det är inte bara matlådor i plast, konservburkar och teflonpannor som kan innehålla farliga ämnen. Även i vardagsrummet kan det finnas gifter eller hormonstörande ämnen.

Farliga ämnen kan finnas i många prylar i vår vardag. Och det värsta är att de inte stannar där de är. Flamskyddsmedel, som finns i många prylar för att minska risken för att föremålen ska fatta eld. Men flamskyddsmedel har även påträffats i bl.a. grillkorv, och vilka effekter som ämnen kan ha i människokroppen, det vet man inte riktigt.

Flamskyddsmedel finns i många stoppade möbler. Fram till nyligen innehöll i princip alla stoppade möbler denna typ av ämnen, men de senaste åren har de fasats ut allt mer. Det började med att asbest och PCB förbjöds, och då gick tillverkarna över till PBDE och Tris. PBDE har dragits tillbaka, men mängden möbler som innehåller Tris har ökat. Det finns också en blandning av flamskyddande kemikalier som kallas Fire 550, och som tros kunna orsaka fetma.

Välj det här istället

En brinnande soffa låter inte så kul, men faktum är att kemikalierna som tillsätts i materialen faktiskt inte minskar risken för brand. Numera finns det många möbler att välja mellan som är tillverkade utan flamskyddsmedel, men som är brandsäkrade på andra sätt. Om man köper en begagnad soffa kan man tänka på att dammsuga den ofta, eftersom flamskyddsmedel kan spridas med dammet. Man bör också undvika att äta i soffan.

En annan kemikaliebov i vardagsrummet kan vara mattan. Många mattor, framför allt heltäckningsmattor, är behandlade med fläckbortstötande medel. Det som stöter bort fläckarna är fluorföreningar som PFOA, som inte bryts ned i naturen. Istället bör man välja obehandlade mattor i ull, sisal eller andra naturmaterial. Det är också värt att tänka på att en mindre matta är lättare att tvätta än en stor.