Kontakt webmaster@stereotype.se

Mycket inbrott på hösten

thief-1562699_960_720Under hösten sker det fler inbrott än under de andra av årets årstider. Det har samband med mörkret, när det faller, så kommer inbrottstjuvarna fram. Med vaksamma grannar, säkerhetsdörr och larm kan man skrämma bort de flesta inbrottstjuvar.

Tjuvar är smarta och lata, de gör oftast inbrott där det finns något att stjäla och där det är relativt enkelt att ta sig in. När man sover, är på jobbet, hälsar på hos vänner eller reser bort så passar tjuvarna på.

Preppa hemmet ordentligt

Se till att ha en inbrottssäker dörr, till exempel en säkerhetsdörr från Prodoors.se. Men tjuvar tar sig gärna in genom fönster, bakdörrar, altan- och balkongdörrar, så se till att dessa är säkrade och ordentligt stängda när du inte har uppsikt över hemmet. Investera i fungerande inbrottsskydd som spärrar och fönsterlås, skriver SVD. Det är även viktigt att inte locka in tjuven med att ha en massa värdefulla saker synligt i fönster och liknande, och det kan vara även vara smart att få det att se ut som att man är hemma, även om man rest bort. Ett hett tips är att be någon komma över då och då och flytta på saker.

Grannsamverkan är viktigt

I Expressen kan man läsa om att grannsamverkan är ett av de viktigaste skydden mot inbrott i hemmet och i området där man bor. Det är viktigt att snacka ihop sig med grannar och att hela tiden hjälpa varandra och hålla uppsyn över misstänkt aktivitet.

”Grannsamverkan och att uppmärksamma medmänniskor väldigt viktigt för att förhindra bostadsinbrott. I våras hade vi tur. Vi tog två personer som gjort en rad inbrott och bland annat samlat på sig 1,5 kilo guld. På dryga två veckor är det en ganska bra timpenning. Det var tack vare en tipsare vi fick fast dem. Där fälldes de i rätten utan teknisk bevisning från inbrottsplatserna. Inga fotavtryck, inga telefoner. Personerna som fälldes kunde knytas till gömman av stöldgods som man hittade i en rotvälta. Det sammanlagda värdet var 1,8 miljoner kronor.” Säger Mikael Efraimsson, Polisen Storgöteborg, till GP.