Kontakt webmaster@stereotype.se

Kunskap nyckeln till smart renovering

Priset på renovering beror helt på hur omfattande resultatet ska vara. Oavsett vad som är aktuellt är det viktigt att ha kunskap om priser, verktyg, lagar, yrkesmän och vad man kan göra själv. 

Det finns flera enkla sätt för att fräscha upp till exempel köket utan att egentligen renovera, läs mer. Men här presenteras några praktikaliteter viktiga att ha koll på gällande just renovering. För det första är det viktigt att ha koll på priser och kvalitét, jämföra olika hantverkare och bedöma vilka verktyg man kan komma att behöva under renoveringen, så inget onödigt inhandlas. På byggnadsmarknaderna är de ofta bra på att sälja avancerade maskiner som ibland är lite överflödiga för arbetet som ska utföras. Slipp detta och handla i lugn och ro på nätet, spana in verktyg hos maskinspecialisten, där finns professionella verktyg, maskiner och tillbehör till bra priser.

Hantverkare och elektriker

Det är viktigt att anlita en bra hantverkare, trots om man tänker genomföra en stor del av jobbet själv. Ett smart sätt för att se om hantverkaren håller måttet är att stanna hemma en dag och observera. Det är även ett bra sätt för att lära sig mer om renovering. När det kommer till elen är det cirka 25 procent av villaägare som gör fel med el. Det gäller att ha koll på vilka arbeten man får utföra för att inte hamna i blåsväder eller direkt livsfara. Elmontering eller byten som man får utföra själv är lampor och lysrör, skarv- och apparatuttag, lampproppar, lamphållare, sladdströmbrytare och fasta vägguttag och strömbrytare. Allt annat bör skötas av en fackman.

Besiktning

Det är alltså bra att försöka ha koll på de yrkesmän som anlitas och detta gäller även besiktningsmän. Misstag kan ske och tyvärr är de flesta domar kring sådana ärenden inte till privatpersoners fördel, konsumentskyddet är för dåligt. Marcus som råkat ut för vattenskada på grund av dålig besiktning säger till Sveriges Radio:

– Man är frustrerad och bitter, det är ju inte jag som borde får betala för det här.