Kontakt webmaster@stereotype.se

Hitta din stil

Det finns många likheter mellan kläder och inredning. Båda handlar till stor del om vad man har råd med, men påverkas också av ens intressen och ens livssituation. I båda fallen kan det också dröja en viss tid innan man hittar sin stil.

Svenskar är ett ängsligt folk, som gärna låter sig påverkas av trender, och av vad andra har. Tv och tidningar är fulla med reportage och program där en person ska få en ny klädstil, få sitt hus omgjort eller något liknande. Vi tycks generellt lida av dåligt självförtroende, eftersom vi inte vågar lita på vår egen förmåga att bestämma oss för hur vi själva vill ha det. Man behöver inte åka längre än till Danmark eller Finland för att hitta en större heterogenitet när det kommer till både hur folk klär sig och hur de har det hemma.

Var inte en stereotyp!Kvinna i jeans på bord

Svenskar har dåligt självförtroende när det kommer till både mode och inredning. Det finns förvisso många som tjänar pengar på detta dåliga självförtroende. Stylister, journalister och inte minst de som säljer kläder och möbler vill att vi ska vilja ha det som de erbjuder. Det är så de tjänar sina pengar.

Vad vinner man då på att hitta sin stil? Till att börja med sparar man pengar, och dessutom är det bättre för miljön. När man har hittat sin egen stil kommer man nämligen inte att byta ut vare sig plagg eller möbler, och dessutom kommer man att använda sina saker längre. Man brukar säga att de som lever mest miljövänligt i modesammanhang är överklassdamer och ”lodisar”. De förra satsar på kvalitet och en stil som håller, de senare har kläderna tills de faller, ibland till och med ännu längre.

Ytterligare en fördel med en personlig stil är att man uppfattas som mer trovärdig. Det kommer helt enkelt att finnas en röd tråd i hur man upplevs av sina medmänniskor. Detta kan man dra fördel av, både i sitt yrkesliv och privat.

När man ska hitta sin stil kan man ställa sig några frågor. Detta gäller både om det handlar om kläder och om inredning.

  1. Börja med att välja tre ord som ska beskriva dig, och tre ord som ska beskriva ditt hem. Om du bor med någon måste ni enas om vilka ord som ska beskriva hemmet. Välj inte ord utan betydelse, som ”snäll” eller ”mysig”. Fundera sedan på hur en person, och ett hem, som kännetecknas av dessa ord kan vara.
  2. Välj ut och rensa. Gå igenom dina kläder och andra ägodelar och identifiera de som stämmer in på orden du har valt. Försök också hitta den gemensamma nämnaren bland de prylar som du inte gillar, och de plagg som du inte använder. Genom att identifiera dessas egenskaper kan du undvika att göra samma misstag igen.
  3. Bekänn färg! Vilka färger gillar du? Kommunicerar dessa färger de egenskaper som du vill förknippas med?

Hur förhåller det sig då med trender? Ska man inte följa dem? Trender är inte till för att följas, även om de flesta svenskar verkar tro det. Trender är till för att inspireras av.