Kontakt webmaster@stereotype.se

Dags för en utbyggnad?

Står du i planer om att bygga ut ditt hus eller sommarstuga? Då är du inte ensam. Idag är det många som väljer att bygga från grunden istället för att anlita något att göra jobbet. Men det är mycket att tänka på flera problem kan dyka upp på vägen. Här kommer därför ett par punkter du kan tänka på under ditt bygge.

 

Allt fler gör det

Till våren kommer allt fler svenskar runt om i landet att påbörja sina tillbyggen på hem och sommarstugor för att hinna klart med grovjobbet innan sommaren kommer. Enligt Boverket är ett tillbygge en åtgärd som ”ökar en byggnads volym”. För de flesta privatpersoner som utför ett tillbygge innebär det att de lägger till våning, balkong eller uteplats till sin fastighet. Men för att bli beviljad ett tillbygge krävs det att du lever upp till plan- och byggnadslagens regelverk. Inom kategorin för tillbygge räknas också:

 

  • 1165921-abstract-home-construction-siteKällarutgrävningar
  • Påbyggnader
  • Inglasning av balkonger

 

När ska du sätta igång?

Det bästa är att du startar ditt tillbygge under perioden då det är som minst luftfuktighet, och det är perioden mellan januari och mars, menar Björn Jonsson. Däremot kan de tänka på att bygga grunden redan i november, så det gäller att ha god planering i sitt arbete, tillägger han.

 

Entreprenör, lån och byggherre

Att välja att använda sig av en privat entreprenör är ett attraktivt val för många. Det underlättar arbetet, och slutresultatet blir ofta bättre. Samtidigt kostar det lite mer, men är på sikt en god investering. I vissa fall kan du även använda dig av rut- och rotavdrag. Om du nyligen har tagit ett huslån kan du passa på att höra efter om du kan ta ut ytterligare ett lån för att ha finansiera din utbyggnad. Är du din egen byggherre, det vill säga den fastighetsägare som för egna medel låter utföra någon typ av byggnadsjustering på sin fastighet är du själv ansvarig för att följa plan- och byggnadslagen. Vi rekommenderar att du kontaktar en person med god insyn in vilka regler du förväntas följa redan innan du påbörjar ditt arbete.