Kontakt webmaster@stereotype.se

Dags att flytta ihop?

flytta flyttlådor parAtt bli sambo är underbart och ett stort steg i ett parförhållande, men det finns några saker som är viktiga att ha på det klara och reda ut ifall det skulle vara något som händer.

De som lever som sambos delar ofta på kostnader som räkningar och boendekostnader samt ofta även mat och annat som hör livet till. Trots att allt är frid och fröjd när man ska flytta ihop och tankar på att man kanske skulle kunna gå skilda vägar i framtiden känns omöjliga, så är det viktigt att komma överens om hur egendom ska fördelas om man mot all förmodan skulle göra slut. Det kan därför vara smart att skriva ett så kallat samboavtal, där man specificerat vilken egendom som tillhör vem, och vad man köpt tillsammans och ska dela lika på.

Experternas tips för förhållandet

Psykologen Madeleine Gauffin Rahme ger en läsare tips kring en situation där hon överväger att flytta ihop med sin nya partner men tvekar på grund av ett kontrollbehov som finns hos honom. Psykologens råd blir att läsaren inte ska försätta sig i en situation där hon blir instängd, och det är viktigt att prata om problemet med sin partner innan man flyttar ihop, för det kommer inte bli bättre när man väl bor ihop. Maria Helander är beteendevetare och expert på relationer och ger råd till människor som överväger att bli sambos. Hon menar på att man ska ha i åtanke att det är en stor utmaning att flytta ihop och gå från ”jag” till ”vi”. Många anser att ens ägodelar är ens identitet och det kan uppkomma tjafs och problem kring att försöka sammanföra två personers viljor i ett hem. Det man bör göra i denna situation är att själv bestämma vad som är viktigast och vänja sig vid att man inte kan göra allt precis som man alltid gjort det, nu är ni faktiskt två personer som bor ihop.

Inslag om vad som juridiskt gäller när man blir sambos