Kontakt webmaster@stereotype.se

Äntligen hemma i storbråk

När det handlar om bråk i tv-program om inredning kan en lätt tro att det handlar om Arga Snickaren, med tanke på att hans tv-program i princip handlar om att hitta ett fel med en renovering och skrika på alla som inte har löst det för att sedan lösa det själv. Men dessa tv-program där Arga Snickaren går runt och skriker är nog ganska uppgjorda, medan det bråk som drabbat det populära programmet Äntligen Hemma är av ett helt annat slag.

Det var i november förra året som det började ryktas om storbråk på TV4-klassikern, då bland annat flertalet medarbetare ska ha vittnat om ett rent ut sagt usel arbetsklimat där både rasistiska och sexistiska skämt ska ha förekommit. Och en av5418883-repairing-in-flat de som har kritiserats och anklagats för att ligga bakom många av de saker som är anledningen till storbråken är Martin Timell. Och nog är det svårt att ens föreställa sig att Martin Timell skulle starta ett bråk? Med sin mjuka och hemtrevliga röst tror man lätt att han inte är annat än snäll, men hans rykte talar emot honom. Martin Timell har varit i tv-branschen länge och debuterade redan 1984, men det var först 1987 som han verkligen slog igenom då i klassikern Bullen som han ledde tillsammans med Cissi Elwin. 10 år senare gjorde Timell sitt första avsnitt av Äntligen hemma och det är nästa år alltså 20 år sedan programmet startade.

Hur startade bråket

Vad är det då som ligger bakom bråket? Det var först Björn Christensson, tidigare snickare i programmet, som gick ut och berättade att han sagt upp sig för att programkulturen ska ha varit osund och för att citera: ”manage by fear” och han fick även stöd av Lulu Carter som arbetat som inredare på programmet. Hon gick så långt att hon kallade programmet för att använda sig av mobbing och härskarteknik.

”Jag har fortfarande mardrömmar om nätterna som härrör till stora delar av den perioden av mitt liv och skulle kunna skriva en tjock bok om mina egna erfarenheter. Management by fear, mobbning och härskarteknik skulle garanterat vara tre huvudingredienser.”

Även Matin Timell fick stor kritik av sina tidigare kollegor men valde att slå ifrån sig, han menar det hela är fullkomligt vansinnigt och att han inte har någonting med saken att göra. Men där menar Lulu Carter att det är falskt och lögn, och att Timell i slutändan bestämde nästintill allting. Nu har hela bråket lett till att TV4 haft krismöte om programmet och det pratas även om att man ska göra en hel del förändringar. Mer om programmets trubbel hittar du här.